Hoe bereidt u zich voor op de eerste keer alleen zijn tijdens de feestdagen?

Anet1by1

De decembermaand zit voor de meeste mensen normaal gesproken vol met feestdagen. Deze maand is het voor iedereen anders. Door de nieuwe maatregelen wordt kerst dit jaar kleinschalig gevierd. Maar hoe ‘vier’ je dat als u net een dierbare bent verloren? Het is heel normaal als u daar tegenop ziet. In Ardanta geeft Antwoord geven wij een aantal tips hoe u hier mee om kunt gaan.

 

 • Uw eigen manier
  Ontvlucht de feestdagen niet, maar vier het op uw eigen manier. Accepteer dat uw partner er niet meer is en dat het helemaal niet erg is om daar aan te denken.

  De één vindt het prettig om mensen om zich heen te hebben voor afleiding, goede gesprekken en om een momentje samen te pakken om herinneren op te halen. Een ander heeft juist even behoefte aan een simpele kerst alleen.

 • Proost op het leven
  Houd tradities in ere, ook als u alleen bent. Kaasfonduen met een vriendengroep of een Oud & Nieuw feest zit er dit jaar niet in. Maar er is vast een mooie herinnering die in u leeft die u samen met uw dierbare deelde tijdens de feestdagen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om het lievelingsgerecht van uw partner te maken. Doe waar u zich prettig bij voelt. Dat maakt de herinnering het mooist.  

 • Planning en verwachtingen
  Het kan vervelend zijn om verrast te worden door -goedbedoelde- vragen waardoor u emotioneel wordt, net op het moment dat u dat niet wilt. Het kan handig zijn om u daarop voor te bereiden. Een ander vindt het juist fijn om er wel over te praten en is bang voor ongemakkelijke stiltes en voelt zich juist vervelend als het onderwerp niet aangesneden wordt. Ook voor de omgeving is dit soms lastig te peilen. Geef bijvoorbeeld vooraf aan: "Ik zou graag één toast willen uitbrengen en het er daarna even niet meer over hebben", of juist "Ik vind het heel prettig om er juist wel over te praten en alle mooie herinneringen samen te delen". Geef duidelijk aan wat u zelf het fijnste vindt.  

 • Eerlijk zijn mag, emoties tonen ook
  Dat emoties extra aanwezig kunnen zijn tijdens de feestdagen is niet raar. Het gemis is er altijd, maar op speciale momenten voelt het vaak intenser. Het is echt niet erg om verdrietig of emotioneel te zijn tijdens de feestdagen. Wees eerlijk over hoe u zich voelt. Tegenover uzelf, maar ook tegenover anderen. Het kan helpen om duidelijk te zijn. In plaats van "Ik voel me niet zo goed", kunt u eens proberen om iets gedetailleerder te zijn. Bijvoorbeeld "Vandaag is een slechte dag", of "Gisteren moest ik de hele dag aan hem/haar denken". Uw omgeving kan daar dan beter op inspelen waardoor u zich ook meer op uw gemak voelt.

 • Kies het juiste gezelschap
  Juist omdat we maar met weinig mensen de feestdagen kunnen vieren, is het belangrijk om goed na te denken over welke mensen u graag om zich heen heeft en welke even niet. Breng de feestdagen door met mensen waarbij u zich prettig voelt. 

 • Een moment voor uzelf
  Zorg dat er ruimte is om kerst te vieren zoals u dat wilt, met alle richtlijnen in acht genomen. Vindt u het heerlijk om even alleen een wandeling te maken of de hele dag te lezen? Plan dat dan lekker voor uzelf in. En zorg dat er momenten zijn om aan uw partner te denken, mocht u daar behoefte aan hebben. 

Wij wensen u warme en fijne feestdagen toe. Er zijn speciale organisaties die zich inzetten voor mensen die alleen zijn. Wilt u een praatje maken, of zien welke online evenementen u kunt bijwonen, kijk dan eens op Eentegeneenzaamheid.nl.


Wij helpen u graag
Heeft u vragen over een verzekering? Een adviseur staat voor u klaar. Neem contact op met uw onafhankelijk verzekeringsadviseur of plan online een afspraak in bij ons.