Hoe stel ik een testament op?

Hoe stel ik een testament op?

Raymond BG 003 DSC07777

Hoe stel ik een testament op?

Een testament. Niet iets waar u dagelijks mee bezig bent. Gelukkig niet. Maar het is wel goed om over na te denken: wel of geen testament. Heeft u besloten een testament te willen? Of heeft u jaren geleden een testament opgesteld? Wij hebben enkele tips die u wellicht goed kunt gebruiken.


Wet- en regelgeving
Heeft u een testament opgesteld voor 1 januari 2010? Dan is het goed deze nogmaals te bekijken. Door verschillende veranderingen in de wet kan dit ingrijpende wijzigingen hebben, zowel positief als negatief. Tijd om uw testament te updaten.

Een testament kan in Nederland alleen worden opgesteld door een notaris. De notaris mag dit alleen doen voor mensen vanaf 16 jaar. Wilt u zelf een document opstellen? Dan heet dat een codicil. Hier kunt u spullen en voorwerpen verdelen, maar geen geld of aandelen.


Wat komt er in een testament?
Bedenk vooraf eerst wat u in uw testament wilt vastleggen. Wilt u iemand uitsluiten? Wilt u dat uw partner niet de hele erfenis ontvangt? Wilt u schenken aan goede doelen of een organisatie? Misschien wilt u iemand aanwijzen die alles financieel regelt? Hoe wilt u de voogdij regelen? Allemaal zaken om vooraf over na te denken voordat u naar de notaris gaat.


Naar de notaris
Natuurlijk niet meteen om een testament te laten maken, maar in ieder geval om u te laten informeren. Wat kan wel en wat kan niet? Maak vooraf wel afspraken over de kosten. Soms is een kennismakingsgesprek gratis of wordt deze verrekend met de factuur na die tijd. Laat u goed informeren, dan komt u niet voor verrassingen te staan.

Wijzigt er iets in uw situatie? Dan is het wel belangrijk om contact op te nemen met de notaris, zodat de notaris kan inschatten of het testament moet worden aangepast. Uw testament wordt door de notaris gemeld bij het Centraal Testamentenregister.


Leg alles vast
Informeer de notaris vervolgens over uw wensen en leg alles vast. En dat zijn niet alleen financiële zaken. Een aantal veelvoorkomende zaken in een testament zijn onderwerpen als:

 • Voogdij van de kinderen regelen
 • Executeur benoemen 
 • Erfgenamen benoemen
 • Opnemen van legaten
 • Speciale voorwerpen toewijzen, zoals de ring van uw overgrootmoeder.
 • Bedrijfsopvolging regelen 

Heeft u alles met de notaris kunnen regelen? Dan ontvangt u vervolgens een concepttestament. Check deze goed. Staat alles erin wat u wilt, zijn de afspraken duidelijk? 


Testament ondertekenen
Als alles klopt, dan kan het testament worden ondertekend (passeren heet dat in notarissenjargon). U krijgt een kopie. Het origineel blijft achter bij de notaris. Deze schrijft het testament in bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Als nabestaande kunt u hier navragen of er een testament beschikbaar is.


Testament bij samenwonen
Als u samenwoont zonder geregistreerd partnerschap, dan erft u niet automatisch van elkaar. Bent u dus niet getrouwd, maar woont u wel samen, dan kunt u overwegen om een testament op te stellen.

Voorbeeld:

Sandra (48) en Ruud (52) zijn al 14 jaar samen. Ze zijn niet getrouwd en hebben geen geregistreerd partnerschap. Ruud overlijdt plotseling maar doordat er niets geregeld is voor Sandra, komt zijn gehele vermogen en nalatenschap bij zijn broer(s) en zussen terecht. Sandra staat wettelijk gezien met lege handen.


Tweede huwelijk
Een tweede huwelijk of een samengesteld gezin kan in sommige gevallen voor problemen zorgen bij het verdelen van de erfenis. Om escalaties te voorkomen is het erg belangrijk dat u in zo’n geval de juiste informatie inwint, zodat uw kinderen niet voor verrassingen komen te staan

Voorbeeld:
Koen (72) is getrouwd met Sylvia (68) en heeft een dochter uit zijn eerste huwelijk (Daphne). Als Koen niets regelt in een testament dan krijgt Sylvia bij zijn overlijden alles. Daphne kan haar deel pas opeisen wanneer Sylvia komt te overlijden, maar is er dan nog wat over? Zijn haar vaders bezittingen al verkocht of verdeeld of opgemaakt?


Vergeet niet om wijzigingen door te voeren
Is er iets in uw situatie gewijzigd? Voorbeelden van veranderingen in uw situatie waarbij het verstandig is uw testament te laten wijzigen:

 • Kind(eren) geboren
 • Verhuizing
 • Trouwen/scheiden
 • Pensioen
 • Aankoop van een huis

Daarnaast kan een bijzondere verandering in uw omgeving, bijvoorbeeld een verandering van nabestaanden of begunstigden ook een goede reden zijn om opnieuw naar uw testament te kijken. Wellicht heeft u geen contact meer met bepaalde familieleden of is de persoon die u heeft benoemd als gezaghebbende overleden? Neem dan contact op met uw notaris.


Wij helpen u graag
Heeft u uitvaartwensen, leg deze dan vast voor uw nabestaanden. In ons gratis Wensenboek bijvoorbeeld. Heeft u vragen over een uitvaartverzekering, of behoefte aan persoonlijk advies? Neem dan contact op met uw onafhankelijk adviseur, of plan online een afspraak met ons in.