Ik heb kanker gehad. Moet ik dit bij het afsluiten van een uitvaartverzekering bij Ardanta melden?

Dat is een belangrijke vraag en we kunnen ons voorstellen dat u hierover meer wilt weten. In november 2020 zijn nieuwe richtlijnen voor het acceptatiebeleid goedgekeurd door de ministerraad. Dit betekent dat de richtlijnen vanaf 1 januari 2021 gunstiger worden voor mensen die kanker hebben gehad. Het wordt ook wel Schone Lei-beleid genoemd. Dit geldt bij het aanvragen van een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Maar wist u dat Ardanta al langer een soepel acceptatiebeleid heeft?
In dit artikel nemen we u mee in ons beleid. Verderop ziet u in één oogopslag dat Ardanta zelfs een soepeler acceptatiebeleid heeft, dan volgens de vernieuwde richtlijnen verplicht is. We vinden het belangrijk om u in onze denkwijze mee te nemen, omdat we beseffen dat dit in deze situatie extra belangrijk is.
Wanneer hoef ik niet bij Ardanta te melden dat ik kanker heb gehad?
Bent u vijf jaar of langer geleden genezen verklaard van kanker? Dan hoeft u dit niet bij Ardanta te melden. Wij maken ook geen onderscheid in leeftijd. Dus of u nu 21, 40, 60 of 70 jaar bent, we houden vijf jaar aan.
Termijn van drie jaar bij twee vormen van kanker
Heeft u een van de volgende vormen van kanker gehad en bent u genezen verklaard? Dan hoeft u uw ziekte niet meer te melden als het langer dan drie jaar geleden is:
- Baarmoederhalskanker stadium FIGO-stadium 1A1
- Schildklierkanker in stadium T1N0M0, T2N0M0 of T3N0M0
Ben u onzeker over het stadium van uw ziekte? Neemt u dan contact op met uw (huis)arts.
Waarom kent Ardanta een soepeler beleid?
Wij willen dat zoveel mogelijk mensen zich kunnen verzekeren voor hun uitvaart. En we beseffen dat mensen die kanker hebben gehad en genezen zijn verklaard, juist een goede bewuste keuze kunnen maken over hun uitvaartverzekering. En hierbij helpen we graag. Daarom kent Ardanta een soepeler beleid, dan wij verplicht zijn volgens de richtlijnen.
Check in één oogopslag hoe gunstig ons acceptatiebeleid is
Uitvaartverzekeraars moeten zich houden zich aan de richtlijnen van de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB). AMvB ziet erop toe of het beleid rond ex-kankerpatiënten juist wordt toegepast door verzekeraars. In de linker kolom leest u deze richtlijnen. In de kolom ernaast ziet u op welke manier Ardanta deze richtlijnen soepeler hanteert.
Wat is het beleid van Ardanta?
- 5 jaar voor iedereen
Ex-kankerpatiënten die vijf jaar geleden genezen zijn verklaard, hoeven dit niet te melden bij het afsluiten van een uitvaartverzekering van Ardanta. Of u nu 21, 40, 60 of 70 jaar bent. - 3 jaar bij twee vormen van kanker (dit is ook een richtlijn van AMvB)
Bij de volgende vormen van kanker geldt een termijn van drie jaar in plaats van vijf jaar:- Baarmoederhalskanker stadium FIGO-stadium 1A1
- Schildklierkanker in stadium T1N0M0, T2N0M0 of T3N0M0
Richtlijnen volgens AMvB
- 10 jaar > 21 jaar
Ex-kankerpatiënten van 21 jaar of ouder, die 10 jaar geleden genezen zijn verklaard hoeven dit niet meer te melden bij een overlijdensrisicoverzekering of uitvaartverzekering. - 5 jaar < 21 jaar
Voor ex-kankerpatiënten die jonger waren dan 21 jaar toen ze kanker kregen, geldt een termijn van vijf jaar.
Ardanta speelde grote rol bij nieuw acceptatiebeleid
Wij zijn trots dat wij een grote rol hebben gespeeld bij het nieuwe acceptatiebeleid voor ex-kankerpatiënten rond uitvaartverzekeringen. In eerste instantie was het nieuwe acceptatiebeleid alleen bestemd voor overlijdensrisicoverzekeringen. Daarom heeft Ardanta zich samen met het Verbond van Verzekeraars ingezet om dit beleid ook voor uitvaartverzekeringen te laten gelden. Inmiddels is het nieuwe beleid goedgekeurd door de ministerraad en moet het uiterlijk 1 januari 2021 zijn ingevoerd bij alle uitvaartverzekeraars.
Ardanta helpt u graag
Wilt u weten waarom advies over uw uitvaartverzekering handig is? Heeft u een andere vraag of wilt u liever persoonlijk contact? Neem dan contact op met uw onafhankelijk verzekeringsadviseur. U kunt ook online een afspraak met ons maken. We helpen u graag.