Mijn lichaam afstaan aan de wetenschap, hoe werkt dat?

Renske 02

In Nederland geldt sinds 1991 de wet op de lijkbezorging. Het doel van deze wet is om te regelen wat er met een lichaam gebeurt na overlijden. Je lichaam afstaan aan de wetenschap is een van de mogelijkheden. Dit is voor de ontwikkeling van de geneeskunde en wetenschappelijk onderzoek een zeer belangrijke factor. Medisch specialisten en studenten kunnen dan het vak leren en technieken verder ontwikkelen. 

"Is mijn lichaam wel geschikt?"
"Wat als ik orgaandonor ben?"
"Wat voor impact heeft dit op mijn nabestaanden?"
"Heb ik dan wel een uitvaartverzekering nodig?"

Veel terechte vragen, want uw lichaam afstaan aan de wetenschap is zo simpel nog niet. In Ardanta geeft Antwoord gaan we hier dieper op in en leggen we graag aan u uit wat dit onderwerp precies inhoudt en met zich mee brengt.


Geen garantie dat uw lichaam wordt gebruikt
Om in aanmerking te komen is het belangrijk dat u zich voor uw overlijden aanmeld bij een anatomisch instituut. Nabestaanden kunnen dit niet voor u regelen. Veel mensen melden zich aan. Op dit moment is bij veel instituten het aanbod groter dan de vraag. U kunt zich dan niet meer aanmelden. Wanneer u ingeschreven staat is dat geen garantie dat uw lichaam wordt gebruikt voor de wetenschap. Dit betekent dat er dan alsnog een uitvaart moet plaatsvinden, inclusief de kosten die daarbij komen kijken.


Wanneer is een lichaam geschikt?
Meteen na het overlijden wordt het instituut hiervan op de hoogte gebracht en is het accepteren van het lichaam afhankelijk van een aantal factoren:

 • Doodsoorzaak
  Een ongeval, kanker, of een besmettelijke ziekte kan ervoor zorgen dat het lichaam niet geaccepteerd wordt.
 • Leeftijd
  Een te hoge leeftijd is niet wenselijk.
 • Tijdstip van overlijden
  Het lichaam moet binnen 24 uur bij het anatomisch instituut zijn.


Wat als ik orgaandonor ben?
Orgaandonoren gaan altijd voor. Bent u dus orgaandonor en heeft u een wilsbeschikking voor het afstaan van uw lichaam dan worden eerst eventuele bruikbare organen gebruikt. Goed om te weten dat niet ieder anatomisch instituut lichamen aanneemt die eerst zijn gebruikt voor orgaan- en/of weefseldonatie. Wanneer het lichaam na orgaan- en/of weefseldonatie niet meer wordt geaccepteerd, moeten de nabestaanden alsnog zelf voor de begrafenis of crematie zorgen.


Wat voor impact heeft dit op mijn nabestaanden?
Het lichaam wordt niet teruggegeven aan de nabestaanden. Het instituut heeft het volledige recht op het lichaam en zorgt zelf voor een crematie of (anonieme) begrafenis. Dit kan plaatsvinden jaren na het overlijden. 
Uw nabestaanden hebben geen afscheidsdienst met een kist en een lichaam, geen moment van verzorging of het uitzoeken van kleding. Het lichaam wordt ook snel na het overlijden opgehaald, zodat de conditie van het lichaam optimaal is. Deze snelheid kan lastig zijn voor de verwerking bij uw nabestaanden. Daarom is het extra belangrijk om uw wensen met uw familie of vrienden te bespreken.

Uw nabestaanden kunnen natuurlijk wel een afscheidsdienst organiseren om afscheid van u te nemen. Maar hier zult u zelf, hoe gek het ook klinkt, niet bij aanwezig zijn.


Heb ik dan nog een uitvaartverzekering nodig?
Het is niet vanzelfsprekend dat uw lichaam aan de wetenschap kan worden afgestaan. We adviseren u daarom altijd iets te regelen, voor het geval uw lichaam niet geaccepteerd wordt. Misschien heeft u voldoende spaargeld, dan heeft u geen uitvaartverzekering nodig. Als u een uitvaartverzekering heeft, dan keren wij het bedrag altijd uit aan de nabestaanden. Als het anatomisch instituut u wel accepteert, dan kunnen uw nabestaanden bijvoorbeeld een herdenking organiseren voor dit bedrag.


Als u al een uitvaartverzekering bij ons heeft
Heeft u een verzekering bij Ardanta? Dan kunt u in de polisvoorwaarden in Mijn Ardanta zien welke verzekering u heeft en hoe deze wordt uitgekeerd.


Nog geen uitvaartverzekering? 
Heeft u nog geen uitvaartverzekering en wilt u weten hoe hoog uw premie zal zijn? Bereken dan eenvoudig en snel uw premie. 


Is uw eerste wens om uw lichaam aan de wetenschap af te staan? Nog even op een rij waar u aan moet denken.

 • Het anatomisch instituut moet van mij persoonlijk een codicil ontvangen.
 • Als ik ook orgaandonor ben, dan gaat dit voor.
 • Niet alle lichamen zijn geschikt.
 • Het is mogelijk dat het anatomisch instituut op het moment dat ik overlijd geen lichamen nodig heeft.
 • Als mijn lichaam niet naar het anatomisch instituut kan, dan moet ik alsnog worden begraven of gecremeerd. De kosten hiervoor zijn dan voor de nabestaanden.
 • Mijn nabestaanden weten dat dit mijn wens is en zij weten precies wat de gevolgen zijn.


Wij helpen u graag

Heeft u aan de hand van dit artikel vragen? Over uw uitvaartverzekering of uitvaartwensen bijvoorbeeld? Of wilt u persoonlijk advies? Een adviseur staat voor u klaar. Neem contact op met uw onafhankelijk verzekeringsadviseur of plan online een afspraak in bij ons.