Wie voert het woord op uw uitvaart?

Linda H 01 IG

Wat er allemaal wordt gezegd tijdens de uitvaart, is natuurlijk iets dat de sprekers zelf zullen bepalen. Maar wie vindt u het meest geschikt om het woord te voeren? Daar heeft u misschien wel ideeën over. Verstandig om met uw naaste familie en vrienden te bespreken. En zijn er ook handige richtlijnen voor toespraken? Ardanta geeft antwoord.

Wie wel, wie niet?
Dierbare vriend. Oudste kleinkind. Trouwe collega. Naast familielid. Er zijn natuurlijk geen regels voor de keuze van sprekers. Maar het is wel mooi als ze gezamenlijk een evenwichtig beeld schetsen van uw persoonlijkheid. U kunt bij uw uitvaartwensen noteren wie u het liefste zou willen laten spreken op uw uitvaart. Denk ook na over muziek op uw uitvaart. Zo heeft u alles zelf in de hand. 


Help de sprekers een handje
Speechen bij een uitvaart is voor de meeste mensen niet gemakkelijk. Zelfs wie gewend is om in het openbaar te spreken, loopt juist bij deze gelegenheid de kans om de draad kwijt te raken of in tranen uit te barsten. Dat geeft helemaal niet. Maar om uw nabestaanden een eindje op weg te helpen, kunt u wat op papier zetten. Zoals een grappige anekdote of een bijzondere herinnering die u zelf graag benoemd wilt hebben. Bent u zelf iemand van weinig woorden? Dan heeft u vast een voorkeur voor korte toespraken. Goed om zulke wensen vast te leggen. En verder? Ardanta zet een aantal handige tips voor de sprekers op een rij.

 

Tips voor de sprekers
Even voorstellen

Begin met te zeggen wie u bent en wat uw relatie met de overledene is. Ook als u ervan uitgaat dat iedereen u wel zal kennen, kan het geen kwaad voor de enkeling die wat verder afstaat van de familie.

Blijf bij de kern

Bepaal eerst wat de kern van uw toespraak moet zijn. Probeer niet alles te vertellen, maar belicht met enkele voorbeelden wat het meest kenmerkend is voor de overledene. Als richtlijn kunt u een duur van ongeveer vijf minuten aanhouden. Iets korter of langer is natuurlijk ook prima.

Huilen mag

Bijna niemand die het woord voert bij een uitvaart is de zenuwen helemaal de baas. Helemaal niet erg als u even hapert of volschiet. Haal een paar keer diep adem en pak de draad weer op. Bedenk ook dat u in vertrouwd gezelschap bent.

Lachen mag ook

Lachen geeft verlichting, juist bij een treurige aangelegenheid als een uitvaart. Het moet natuurlijk geen klucht worden, maar humor in een speech is welkom. Zeker als die aansluit bij het karakter van de overledene.

Wees aardig

Niet voor niets is het een goede gewoonte om bij een uitvaart te focussen op het positieve. Natuurlijk kunt u een minder leuke eigenschap best even aanstippen als dat relevant is. Zolang u het maar vriendelijk verwoordt. Dit is niet het moment om rekeningen te vereffenen.

Hou het levendig

Variatie maakt een toespraak levendig. Breng een bijzondere gebeurtenis in verband met een karakteristieke eigenschap. Haal een grappige anekdote aan en rond af met een mooi citaat. En praat gerust zoals u dat normaal doet. Het hoeft geen plechtige taal te zijn.

Vooraf oefenen

Oefenen helpt om uw toespraak spontaan en natuurlijk te laten klinken. Doe dat liefst een paar keer bij mensen uit uw naaste omgeving. Zo raakt u vertrouwd met uw tekst en voelt u zich bij de uitvaart beter op uw gemak. 

Ziet u er tegen op?

Kunt u geen woorden vinden of bent u bang om door emoties overmand te raken? Schakel dan een uitvaartspreker in. Geïnspireerd door de nabestaanden kan deze een treffend levensverhaal schrijven en voordragen. Ook kunt u iemand van de uitvaartorganisatie vragen om het woord te voeren.

 

Ardanta helpt u graag
Als u een bewuste keuze heeft gemaakt, dan is het goed om uw nabestaanden daarover te informeren. Dit kunt u doen met behulp van ons Wensenboek. Om een inschatting te krijgen van de kosten van uw uitvaart, kunt u via deze handige tool uw uitvaartkosten berekenen. Liever persoonlijk advies? Vraag dan uw onafhankelijk verzekeringsadviseur, of maak online een afspraak met ons.