Worden mijn sociale media opgezegd als ik kom te overlijden?

Linda H 01 IG

Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Pinterest… er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten sociale media. Grote kans dat u een account heeft bij één of meerdere kanalen. Maar wat gebeurt daar eigenlijk mee wanneer u overlijdt?


Account behouden, verwijderen of herdenkingsstatus
Het komt helaas nog veel voor dat niet alle Facebookvrienden weten dat iemand is overleden en sturen de overleden persoon een verjaardagswens. Dat kan pijnlijk zijn voor de nabestaanden en ongemakkelijk voor de persoon die het bericht plaatst.

Aan de andere kant kan het voor nabestaanden ook erg fijn zijn om een account aan te houden. Om bijvoorbeeld foto’s te bekijken en fijne herinneringen op te halen. Wat is dan handig? En hoe kunt u voorkomen dat uw nabestaanden een keuze voor u moeten maken als u zelf bent overleden? Leg ook deze wensen vast, in ons gratis Wensenboek bijvoorbeeld.

Het verwijderen van een account op social media is voor nabestaanden best lastig. Logisch ook. Er moet voorkomen worden dat er te makkelijk een profiel van een willekeurig iemand kan worden verwijderd. Wilt u als nabestaande een account van een overledene laten verwijderen, dan moet u veel informatie en documenten aanleveren. Denk aan een geboorteakte, een overlijdensakte, een verklaring hoe u de persoon kent en eventueel bewijs van deze relatie.


Leg uw wens vooraf vast
Voor nabestaanden kan het veel rompslomp met zich meebrengen. Iets waar zij niet op zitten te wachten, is een lastige discussie met Facebook. Om dat te voorkomen raden wij altijd aan om vooraf zelf vast te leggen of te bespreken wat u wilt. Voor Facebook is er tegenwoordig een mogelijkheid om zelf te bepalen wat u wilt dat er met uw pagina gebeurt bij overlijden of wie het mag beheren. Wilt u dat uw nabestaanden dit zelf mogen beslissen, dan is dat uiteraard ook mogelijk.


Herdenkingsstatus
Facebook en Instagram hebben de mogelijkheid om, na overlijden, een herdenkingsstatus in te voeren. Dat is een soort in memoriam-versie van uw eigen profiel. Op Facebook wordt aangegeven dat iemand overleden is, op Instagram is dat onzichtbaar. Mensen kunnen zich niet meer aanmelden op het account, het profiel is alleen nog zichtbaar via de zoekfunctie.

LinkedIn, Twitter, Google en Pinterest kennen geen herdenkingsstatus, het profiel moet worden verwijderd. Dit kunnen de nabestaanden doen door verschillende formulieren in te vullen, waarbij altijd een overlijdensakte nodig is, als bewijs van overlijden.

Hieronder links naar de sociale media om melding te maken van een overlijden.

 

De belangrijkste tip is dus: leg uw wensen vast. Praat erover met familie en vrienden. Niet alleen over uw sociale media profielen, maar ook over uw wensen wat betreft bloemenvervoerkoffietafel, enzovoorts. 


Wij helpen u graag
Wilt u inzicht in de hoogte van de kosten van een uitvaart, dan kunt u eenvoudig uw uitvaartkosten berekenen. Heeft u behoefte aan advies over een uitvaartverzekering? Neem dan contact op met uw onafhankelijk adviseur of plan online een afspraak met ons in.