Tips voor een Islamitische uitvaart
Elk geloof heeft zijn eigen uitvaartrituelen. De Islam is daar geen uitzondering in. Moslims afkomstig uit verschillende landen hebben zo hun eigen rituelen, die voor een groot deel met elkaar overeenkomen. Met deze tips weet u wat u te wachten staat bij een Islamitische uitvaart.
Niet alleen zijn er rituelen tijdens de Islamitische begrafenis, ook op het sterfbed zijn er tradities. De stervende wordt door de nabestaanden begeleid naar de dood. Dit doen ze door de stervende bij te staan, positief toe te spreken en hem aan te moedigen om Allah toe te laten. Want Allah geeft het leven, maar neemt ook het leven. De stervende spreekt de shahada (geloofsgetuigenis) uit. Moslims geloven in een hemel en een hel. Het eeuwige leven. Op het sterfbed kunt u door de Shahada uit te spreken u bekeren tot de Islam en alsnog in de hemel komen.
Voor zonsondergang
Voor moslims is het gebruikelijk om de overledene zo snel mogelijk te begraven. De uitvaart vindt bij voorkeur plaats vóór de eerstvolgende zonsondergang, of binnen 24 uur. In Nederland mag er minimaal 36 uur liggen tussen het tijdstip van overlijden en de begrafenis. Na het overlijden worden de ogen gesloten, de kaken op elkaar gebonden en het lichaam ritueel gewassen. Dit wassen wordt altijd door eigen sekse gedaan. De overledene wordt van top tot teen in witte doeken gewikkeld. Om het dodenkleed (kafan), dat besprenkeld is met musk, worden vier touwen gebonden. Direct na het overlijden wordt er door de nabestaanden gebeden. Dit gebeurt niet specifiek in de moskee, maar in een openbare ruimte waar moslims bijeenkomen en Allah aanroepen.
Ingetogen rouwen
Moslims zijn erg strikt in het naleven van de rituelen die bij een begrafenis horen. Een Islamitische begrafenis staat geheel in het teken van ingetogenheid en de eeuwige rust. Het is goed om u daar van bewust te zijn als u naar een Islamitische begrafenis gaat. Rouwen is toegestaan, maar hardop huilen en emoties tonen zijn bijvoorbeeld ten strengste verboden.
Tijdens de uitvaart
Tijdens het gebed staan de aanwezigen buiten de moskee opgesteld in drie horizontale rijen achter degene die het gebed leidt, allen naar Mekka gericht. Mannen staan vooraan, daarachter staan de kinderen en in de derde rij staan de vrouwen opgesteld. De dienst vindt staand plaats. Er wordt uit de Koran voorgedragen. Na het gebed wordt de overledene verplaatst naar de begraafplaats. De rituelen blijven ingetogen; er zijn geen kaarsen, bloemen of andere symbolen aanwezig.
Strikte voorwaarden
De teraardebestelling gebeurt onder strikte voorwaarden. Zo mogen vrouwen en kinderen hier niet bij aanwezig zijn. De overledene wordt zonder kist op zijn rechterzijde richting Mekka begraven. Boven het hoofd is een stenen afdakje gemaakt. Cremeren is in de Islam ten strengste verboden. Er komt geen grafsteen op de begraafplaats. Als genodigde laat u ook geen bloemen, kaarsen of ander aandenken achter. Na het sterven van een familielid brengen andere familieleden en vrienden gedurende 3 dagen eten naar de familie. Dit om te voorkomen dat zij verdere ‘zorgen’ hebben.
Uitvaartrituelen per geloof
Naast de Islam hebben ook andere geloven uitvaartrituelen. Ontdek de rituelen van onder meer een Joodse, Humanistische, Protestantse of Surinaamse uitvaart.