Tips voor een Surinaamse uitvaart
In Nederland wonen veel Surinamers. De grootste groepen vormen de Hindoestanen en de Creolen. Hindoestanen en Creolen hebben afzonderlijk hun eigen uitvaartrituelen. Wat u kunt verwachten als u wordt uitgenodigd voor een Surinaamse uitvaart, is dus zeer divers.
Hindoestanen beleven de rouwperiode zeer ingetogen. Ze mengen Christelijke tradities met Hindoegebruiken. De familie hoeft tegenwoordig geen wit meer te dragen, maar zwart of zwart met wit. Hindoestanen kiezen voor crematie. Mocht u voor een Hindoestaanse crematie worden uitgenodigd, bereid u dan voor op een grote mensenmassa. Voor Nederlandse crematoria is het bijna niet te doen om de wel hónderden genodigden op te vangen.
Meer weten over een Hindoestaanse uitvaart? Lees ons artikel met tips.
Afleggen in het diepst geheim
Een Creoolse uitvaart is veelal een combinatie van de wintireligie, stammend uit Afrika, en het christelijke geloof uit de koloniale tijd. Alle rituelen zijn bedoeld om de overledene zielenrust te geven. In de wintireligie wordt geloofd in magie en in het ‘in trance’ raken. Dat levert soms angstaanjagende scenario’s op van personen die zeggen te spreken namens de overledene. Het afleggen is een belangrijk moment bij de Creolen. Dit gebeurt in het diepst geheim door een aflegvereniging. Het lichaam wordt ritueel gewassen en gebalsemd, waardoor het een aantal dagen zonder koeling kan worden opgebaard.
Houd rekening met de kledingvoorschriften
Aan de vooravond van de begrafenis houden de nabestaanden een dodenwake van vroeg in de avond tot de volgende ochtend. Tijdens de wake wordt er gezongen, gedanst en volop gegeten en gedronken. De uitbundigheid tijdens de dodenwake thuis levert vaak geluidsoverlast op.
Op het moment van de begrafenis nemen de nabestaanden afscheid en wordt de kist gesloten. Houd rekening met kledingvoorschriften. Tijdens de begrafenis is iedereen in het wit gekleed. Vrouwen dragen een Surinaamse hoofddoek. Deze ‘anjisa’ geldt enkel voor nabestaanden.
Geen somberheid
Voor de begrafenis wordt iedereen uitgenodigd die de overledene heeft gekend. Belangrijk: verwacht geen somberheid, want er wordt tot aan het graf gedanst. De dragers van de kist maken swingende danspasjes, waarmee ze kwade geesten op een dwaalspoor proberen te brengen. Surinamers in Nederland kiezen steeds vaker voor een westerse uitvaart. Van bepaalde rituelen weten zij de betekenis niet meer. Daar komt bij dat een Surinaamse uitvaart door de enorme omvang een kostbare aangelegenheid is.
Uitvaartrituelen per geloof
Naast een Surinaamse uitvaart hebben ook andere geloven uitvaartrituelen. Ontdek de rituelen van onder meer een Humanistische, Islamitische, Joodse of Protestantse uitvaart.