Asverstrooiing
Wat doet u met de as?
U kunt niet willekeurig uw as ergens gaan verstrooien. Toch mag er meer dan u misschien denkt. Wij verzamelden enkele voorbeelden van asverstrooiing en geven u tips over wetten en regels.
Wat mag je met de asresten doen na een uitvaart?
Wat moet u doen met de as van een overledene na de uitvaart. Bewaren? Verstrooien? En waar dan?
Na de uitvaart moet de as eerst vier weken in het crematorium blijven. Nabestaanden kunnen in die vier weken ook niet bij de as komen. De belangrijkste overweging om dit te doen is dat nabestaanden geen overhaaste beslissingen nemen.
Wie is eigenaar van de as?
Na het cremeren blijft er twee tot drie kilo as over. Belangrijk om te weten: de as is het eigendom van diegene die het opdrachtformulier tekent van de begrafenisondernemer. Bedenk dus van te voren goed wie dit formulier ondertekent.
In de tuin begraven
Na die vier weken mogen nabestaanden de as, desgewenst, mee naar huis nemen. U krijgt een urn mee, met daarin de as. De as zit ook nog in een plastic zakje met daarop naam en crematoriumnummer. Thuis kunt u de urn bijvoorbeeld ergens neerzetten. U kunt de as ook thuis begraven in de tuin.
Begraaft u de urn dan moet de as in het plastic zakje blijven met daarop naam en crematoriumnummer. Dat is verplicht zodat in de toekomst eventuele opgravers weten waar de urn vandaan komt.
De as verstrooien
Een andere optie is natuurlijk om de as te verstrooien. U mag de as overal verstrooien, als u maar toestemming van de grondeigenaar hebt. U kunt de verstrooiing van de as ook overlaten aan het crematorium of het uitvaartcentrum.
Meenemen naar het buitenland
U kunt de as ook meenemen naar het buitenland als u dat wilt. Veel landen willen dan wel een toestemmingsverklaring van de ambassade hebben. Zoek dat dus goed uit, voordat u de as meeneemt.