De spullen van uw partner
Het heeft even gekost, maar u heeft de knoop doorgehakt: u gaat de spullen van uw overleden geliefde opruimen. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan…
Alleen u weet wanneer u er klaar voor bent, om op te ruimen. U doet het als u het aankunt, als u aanvaard heeft dat uw partner écht niet meer terugkomt. Maar gemakkelijk is het nooit. Want: wat bewaart u en wat ruimt u op? Die ene mok waar uw partner elke ochtend koffie uit dronk? Die kast vol met kleding, met die ene geur die u van mijlenver herkent? Of de fiets die nog altijd in de schuur staat?
Spijt?
Hoe weet u dat u geen spijt krijgt? De kans daarop wordt kleiner als u geen snelle beslissingen neemt en weloverwogen te werk gaat. Dat de confrontatie nu moeilijk is, wil niet zeggen dat dat in de toekomst ook nog zo is. Ga daarom elke doos en kast door. Bekijk alles. Gooi niks ongezien weg. En verdeel de spullen bijvoorbeeld in deze drie groepen (het kan helpen onder te verdelen met kleurenstickers).
1. Spullen die u bewaart
Voor het rouwproces is het belangrijk dat u ook kunt loslaten. Hoeveel u bewaart, hangt natuurlijk af van de persoon en van de voorwerpen. De een beperkt zich tot een soort van schatkist met de meest waardevolle spullen. De ander verspreidt de spullen door het hele huis. En weer een ander zet alles in dozen op zolder, zodat ze altijd in de buurt zijn.
2. Spullen die u weggeeft of verkoopt
Spullen waar u afscheid van wilt nemen, kunnen voor anderen nog van grote waarde zijn. Inventariseer bij familie en andere nabestaanden en maak een heldere verdeling. En die fiets waar u niets meer aan heeft, kunt u ook verkopen. Zodat iemand anders er nog profijt van heeft.
3. Spullen die u weggooit
Wat overblijft, gooit u weg. Ook hierbij kunt u hulp inroepen van familie en vrienden. Maar u kunt het ook alleen doen. Op uw eigen tempo. Nog een keer samen met uw geliefde, al is het slechts in herinnering.